Mito Covarrubias a S+ diseno
StoryEditor

Bývanie v kontajneri si zariadila za tri mesiace. A má dom za cenu garsónky

20.05.2016, 12:00

Činorodá Mexičanka sa v šesťdesiatke rozhodla zmeniť svoj život. Naplno sa začala venovať koníčkom a plniť si priania. Odsťahovala sa z centra mesta Zapopan na jeho okraj a nechala si postaviť dom z kontajnerov, odkiaľ každé ráno podniká jazdy na koni, píše Marcela Vraná pre idnes.cz.

K životnej zmene stačil úspešnej žene malý impulz. Keď sa raz vracala z práce domov, zazrela stavenisko, kde vyrastal dom, ktorý sa jej okamžite zapáčil. V tú chvíľu si povedala, že je najvyšší čas bývať podľa svojich predstáv, odísť do dôchodku a začať si užívať zaslúžené voľno.

Dlho vlastnila krásny pozemok obklopený prírodou neďaleko rodného mesta Zapopan v štáte Jalisco v strednom Mexiku. U stavbyvedúceho si vyžiadala kontakt na architektov domu, ktorý jej padol do oka, a obratom sa s nimi spojila. Išlo o Saru Tamez z mexického architektonického štúdia S + diseño. Podobne impulzívne bolo aj plánovanie domu.

Aký majiteľ, taký dom
Architektka Sara Tamez na prvé stretnutie s klientkou spomína ako na schôdzku s veľmi svojráznu dámou. "Prišla s tým, že nechce na svojom novom dome jedinú krivku. Povedala to tak presvedčivo a skalopevne, že som sa musela pousmiať a žartom sa opýtať, či by teda dom mal vyzerať ako škatule alebo kontajner. Odpovedala úplne vážne, že áno, presne tak. Chcela dom, ktorý bude vyzerať ako kontajner. A bolo rozhodnuté." Od prvých skíc sa podoba domu výrazne nezmenila, použitý materiál umožnil rýchle konanie. Projektovanie trvalo štyri mesiace, za ďalšie tri mesiace bola stavba hotová a pripravená na sťahovanie.

Dom o celkovej rozlohe 148 metrov štvorcových sa skladá z jednoduchých prepravných kontajnerov a nemenila sa na nich ani pôvodná žltá a šedá farba. Stavba má dve podlažia: prvé patrí spoločenskému priestoru, v ktorom je prepojená kuchyňa s jedálňou a obývacou izbou s bezprostredným vstupom na terasu a do záhrady. V prízemí je situovaná aj majiteľkina spálňa s kúpeľňou a práčovňa s malou prevádzkovou dielňou. Hosťovská spálňa má priestrannú šatňu, samostatnú kúpeľňu a vlastný vchod. Vďaka tomu sa môžu rodina alebo priatelia zdržať v dome, ako dlho sa im chce.

Na prvý pohľad výnimočne jednoduché bývanie v prepravných kontajneroch však so sebou nesie aj veľa prekážok. Bolo nutné dobre vyriešiť kvalitnú zvukovú aj tepelnú izoláciu. Kovová konštrukcia nie je dobrá pre striedanie horúčav a chladu a nerozumie si ani s pravidelnými kvapkami dažďa, ktoré by sa bez skvelej izolácie mohli z rytmického koncertu premeniť na nočnú moru. Celková cena za novostavbu je však stále veľmi dobrá. V prepočte nový dom majiteľku vyšiel na 75-tisíc eur. Do budúcnosti naň plánuje dokúpiť ešte solárne panely.

Dizajnérske skvosty
Interiéry domu navrhovala tiež Sara Tamez. Pretože majiteľka nemienila za nové bývanie minúť všetky svoje úspory, musel tím pracovať s veľmi obmedzeným rozpočtom. Väčšina kusového nábytku, ako sú stoličky, stoly a sedačky, je prevezená z klientkinho starého domova.

Tie si majiteľka nazhromažďovala vlastnými silami. V priebehu ostatných dvadsiatich rokov si zaobstarala samé ikonické a kvalitné kúsky, ktoré slúžia každému priestoru. Aj vďaka starému známemu nábytku bolo zabývanie sa pre majiteľku rýchle a pohodlné. Nové a na mieru vyrobené sú len vstavané nábytkové steny s úložným priestorom, knižnica a kuchynská linka. Materiálovo výraznému domu neprekážajú použité farby. Šedá a antracitová podlaha, biele steny a čierne plechové schodiská sú dôstojným základom pre ďalšie moderné kúsky nábytku a doplnky.

Sara Tamez, ktorá sa venuje aj grafickému dizajnu a návrhom interiérov, podobné menšie zákazky s napnutým rozpočtom miluje. "Najväčšiu radosť mi urobilo, keď mi majiteľka napísala list, v ktorom mi opísala, ako je vo svojom novom domove šťastná a spokojná a ako si užíva každý deň. Pocit, že som prispela k tomu, aby sa niekto tak skvele cítil, je jednoducho na nezaplatenie, "priznáva architektka, ktorá je s majiteľkou domu v kontakte aj po troch rokoch od jeho dokončenia

01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 22:59